Acupuntura Urbana

El concepte Acupuntura Urbana de l'arquitecte brasiler Jaime Lerner ha inspirat una sèrie de projectes que es porten desenvolupant de manera intermitent des de 2015. La idea d'acupuntura es pren de forma figurada però també literal en unes accions el fil conductor de les quals són la restauració dels desperfectes en la pell de la ciutat.

En la primera part del projecte vaig proposar una espècie de detournement urbà, un collage que volia apel·lar a un canvi en la mirada quotidiana alhora que reivindicava el sentit col·lectiu de pertinença al barri valencià de Benimaclet (on encara resideixo). Per a això es van reproduir textures i patrons que es trobaven al carrer amb els quals s'emplenaven els desperfectes en les façanes i el paviment .

En 2019 el es varen documentar missatges de suport o mostres d'amor que diferents persones havien deixat en les parets de manera anònima. Les fotografies d'aquests missatges es van imprimir i es van utilitzar per a curar els desperfectes del carrer. De manera metafòrica, aquests missatges als carrers son la matèria primera que es van fe servir per a curar.

En la sèrie en la qual estic treballant en l'actualitat el que faig és restaurar de manera anònima els desperfectes del meu barri. Ho faig reconstruint les peces trencades que trobo o bé reproduint rajoles les quals intento que s'assemblin al màxim a l'aspecte que havia de tenir l'original, afegint-hi fins i tot pols si fa falta. Aquestes accions suposen una sèrie de contradiccions amb les formes en què la societat opera normalment: en un món en què tot té un preu, el que és inútil adquireix de manera inesperada un valor polític, en tant que anti programàtic i contra-discursiu.
cast / cat